Del bosc a la taula: noves delícies silvestres de “Plantes Oblidades” arriben al mercat

La nova tongada s’inicia a principis d’aquest octubre i es podrà trobar fins al novembre en 20 punts de venda repartits en 13 comarques catalanes.

Després de l’èxit de la primera fase de comercialització pilot, el projecte europeu “Plantes Oblidades – Valorització d’aliments forestals per a una gestió sostenible del territori” engega la seva segona fase, que començarà a inicis d’octubre i posarà al mercat una nova selecció de productes elaborats a partir de fruits silvestres obtinguts mitjançant gestió forestal sostenible. Aquesta és una iniciativa impulsada per tres entitats de l’àmbit de l’agroecologia– EixarcolantSambucus i Fundació Emys – amb el grup de recerca EtnoBioFiC de la Universitat de Barcelona i la Xarxa per a la Conservació de la Natura, i finançada per la Fundación Biodiversidad amb fons NextGeneration EU.   

En aquesta segona fase de comercialització es podran trobar:

  • Productes fets amb pinya verda de pi: oli de pi, melmelada de tomàquet i pi, iogurt amb dolç de pi i vinagreta de pi.
  • Galetes d’aglà.
  • Torró de xocolata i aglà torrat.
  • Xocolates: blanca amb aglà torrat, negra amb aglà torrat, blanca àcida amb gratacul.

Aquests productes s’uneixen als 19 productes llançats al mercat al juny d’aquest mateix any. La trentena de productes elaborats amb fruits forestals estarà disponible fins al mes de novembre, ja que el projecte arriba a la seva fi el desembre de 2025, després de dos anys de desenvolupament, investigació i treball al territori.

Com en la primera fase, la distribució es durà a terme en una xarxa de 22 punts de venda repartits per 13 comarques catalanes: Baix Camp, Urgell, Vallès Oriental, Maresme, Vallès Occidental, Barcelonès, Cerdanya, Alt Penedès, Osona, Anoia, Gironès, Montsià i Solsonès.

Un projecte que persegueix un triple objectiu

Aquest projecte pioner busca generar bioeconomia al voltant de l’aprofitament dels recursos alimentaris forestals i contribuir a la conservació i resiliència dels ecosistemes, aportant beneficis en tres dimensions: 

  • Ambiental: fomentant la gestió activa dels boscos per prevenir incendis i mantenir l’equilibri ecològic.
  • Social: implicant agents locals en la recol·lecció, transformació i comercialització dels productes.
  • Econòmica: generant noves oportunitats de desenvolupament rural i bioeconomia vinculada al territori.

És necessari prendre mesures per tal de millorar la biodiversitat dels boscos i augmentar la seva resiliència al canvi climàtic. Per això, cal idear models de gestió forestal sostenibles i que presentin una rendibilitat major a l’actual, per tal que siguin implementats pels propietaris forestals o tinguin el seu suport. Amb aquesta intenció sorgeix el projecte “Plantes Oblidades”, que té l’objectiu de desenvolupar i promoure els aprofitaments alimentaris forestals, focalitzant-se en l’aranyó, el gratacul, la pinya verda de pi, la cirera d’arboç i l’aglà.

Gestió forestal

El projecte s’executa en 14 parcel·les agrupades en 12 finques situades arreu del territori català. Abans de dur a terme la recol·lecció silvestre, sempre d’una manera respectuosa, dels fruits d’aquestes parcel·les, s’hi han realitzat diferents treballs forestals perseguint tres objectius:

1-    Millorar l’estat de conservació de l’hàbitat forestal

2-    Millorar la resiliència de la finca davant el canvi climàtic

3-    Afavorir la productivitat de l’espècie d’aprofitament i facilitar-ne la recol·lecció

A data d’avui, la major part d’aquestes mesures ja s’han dut a terme ja que era una acció plantejada pel primer any d’aquest projecte de dos anys de durada. Durant l’estiu i tardor del 2025, s’han aplicat algunes mesures de manteniment.

Recol·lecció silvestre

Ens trobem en ple període de recol·lecció. Des de l’inici del mes d’octubre, les entitats que participen en aquest projecte han posat en marxa la corresponent campanya de recol·lecció, amb l’objectiu de garantir-ne el bon desenvolupament..

La recol·lecció de cada un dels fruits es fa en el moment en que comencen a madurar, així doncs cal adaptar-se a cada espècie. També cal adaptar-se en quant als mètodes de recol·lecció, ja que totes les espècies tenen les seves pròpies casuístiques, per exemple, el fruit de l’arboç tarda un any a madurar i per tant coincideix amb la nova floració, cosa que fa que la recol·lecció sigui més delicada.

Amb aquesta segona fase, “Plantes Oblidades” vol reafirmar que una altra manera de viure el bosc és possible, combinant innovació i tradició, cuina i cultura, economia i ecologia. La recol·lecció silvestre, feta amb cura i respecte, és el punt de partida per millorar la resiliència dels boscos. La seva posterior comercialització enforteix el vincle entre el territori i els consumidors, demostrant que innovació i tradició poden anar de la mà. 

Els consumidors que apostin per aquests productes no només gaudiran d’aliments singulars i de gran valor gastronòmic, sinó que també contribuiran de manera directa a la conservació dels nostres boscos i a la dinamització del món rural.

Més informació sobre punts de venda i productes a: www.eixarcolant.cat/plantesoblidades

La iniciativa és impulsada per tres entitats de l’àmbit de l’agroecologia– EixarcolantSambucus i Fundació Emys – amb el grup de recerca EtnoBioFiC de la Universitat de Barcelona i la Xarxa per a la Conservació de la Natura. El projecte PLANTES OBLIDADES compta amb el finançament de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.

Deixa un comentari

RESPONSABLE TRACTAMENT: E.I.SAMBUCUS, S.C.C.L.
FINALITAT: Atendre la sol·licitud de l’usuari.
LEGITIMACIÓ: Consentiment de l‘interessat.
CESSIONS: No es preveuen cessions, excepte per obligació legal o requeriment judicial.
DRETS: Accés, rectificació, supressió, oposició, limitació, portabilitat, revocació del consentiment. Si considera que el tractament de les seves dades no s’ajusta a la normativa, pot acudir a l’Autoritat de Control (www.aepd.es).

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *